Интернет страниците на правителствените ведомства и агенции в Израел са или обект на 44 милиона нападения от страна на хакери от началото на операцията на въоръжените сили на страната в Ивицата Газа на 14 ноември.

Това съобщава агенция Ройтерс, като цитира изявление на министъра на финансите на Израел Ювал Щайниц.

Официалният представител е уточнил, че от всичките нападение само едно е било успешно, но сайтът на засегнатото ведомство е бил възстановен в рамките на няколко минути.

Най-голям брой от кибер-атаките са били насочени срещу структури на отбраната на Израел, отделно 10 млн. нападения са били извършени срещу сайта на президентската институция на страната, 7 млн. срещу страницата на външното министерство и 3 млн. срещу тази на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Според Щайниц нападенията са произхождали от различни точки на планетата, но по-голямата част са идвали от Израел или съседните страни. (бел. ред. окупираните територии, Ивицата Газа и Западния бряг се смятат за част от еврейската държава).

По последни данни от началото на операцията на въоръжените сили на Израел срещу въоръжените палестински групировки, в частност структурите на „Хамас” в Ивицата Газа, са загинали 72 палестинци, предимно жени и деца, пострадали са над 500 души. От израелска страна се съобщава за трима загинали и над 50 ранени.