След относително спокойна нощ палестинските бойци възобновиха ракетния обстрел срещу Южен Израел от Ивицата Газа в неделя. Една ракета с пряко попадение разруши четириетажен жилищен дом в град Ашкелон. Най-малко двама души са ранени. Друга - смаза няколко паркирани до сградата автомобила. Трета - беше прехваната над Ашкелон от израелската система за ПРО "Железен купол".

В Южен Израел, в 40-километрова зона до границата с Ивицата Газа, днес отново бяха отменени учебните занятия. Две ракети с голям обсег, изстреляни от Ивицата Газа срещу Тел Авив, бяха унищожени във въздуха, но в града се чуха сирените за въздушна атака.

В отговор израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е готова за „значително разширяване” на операцията си в размирния район.

Както отбелязват местни експерти, повтаря се станалият вече обичаен сценарий: израелските ВВС и ракетни катери са активни в тъмната част на денонощието, а бойците - през деня.

По-рано днес бе убито 18-месечно момче, а двамата му братя пострадаха тежко. Детето е загинало в бежански лагер в центъра на Ивицата Газа.

В този район през последните часове бяха убити още двама души, а ракета, ударила сграда в центъра, в която се помещава телевизия „Ал Куд", е ранила шестима палестински журналисти.

Израел продължава да твърди, че има намеренията да изстреля стотици ракети по цели в Ивицата Газа в опит да спре „Хамас” и други военни групировки, които искат да го атакуват.

В събота бойци от Газа изпратиха дузина ракети към Израел, включително и една към Тел Авив, която обаче бе спряна.

Здравните власти в Газа твърдят, че досега са убити 48 палестинци, а трима израелци са загинали по-рано тази седмица.

Атаката на Израел е продължила и през нощта с изстрелването на ракети най-вероятно от военни кораби, съобщава още Би Би Си. Световната здравна организация алармира, че болниците в Газа са препълнени с ранени и има недостиг на консумативи.

Опити за потушаване на конфликта

Египетският президент Мохамед Морси заяви по-рано, че има „индикации” да бъде постигнато примирие, но за това няма „никакви гаранции”.

Той говори в Кайро след среща с турския премиер Реджеп Ердоган, който заяви, че Израел ще бъде държан под отговорност за загиналите деца сред десетките палестинци, които бяха убити при израелските въздушни удари.

Лидерът на „Хамас” Халед Мешаал също е в египетската столица за разговори, които да доведат до деескалация на конфликта. Но той вече предупреди Израел да не предприема сухопътна офанзива в Ивицата Газа.

Израел вече постави 75 000 военни в режим на готовност, а един от министрите на страната заяви, че именно операция по суша може да започне в неделя, ако ракетите, изстрелвани от Газа, не спрат.

Арабската лига провежда извънредно заседание, също в Кайро, и обяви, че ще изпрати делегация в Газа в следващите няколко дни.

Израелската операция започна в сряда, когато при въздушна атака бе убит командирът на военното крило на „Хамас” Ахмед Джабари.

От тогава Израел твърди, че държи под обсада повече от 900 обекта, докато 500 ракети, изстреляни от Газа, попаднаха на негова територия.

Премиерът Бойко Борисов е провел късно снощи телефонен разговор с Бенямин Нетаняху, в който са обсъдили кризисната ситуация. Израелският министър-председател е уверил, че властите ще направят необходимото, за да гарантират сигурността на българите, живеещи в страната.