Полковник Горен е един от основателите на елитните части на израелската армия. Към момента той е армейски полковник и командир на училище за борба с тероризма.

От 30 години насам участва в многобройни военни мисии и стотици антитерористични специализирани операции - не само в Израел но и навсякъде по света. Инструктор е на специализираните звена за борба с тероризма и сигурността.

Притежава специфичен опит, натрупан в реални битки при провеждането на операции.

Интервю на Юксел Кадриев.

Каква заплаха е "Ислямска държава"?

Това е глобална заплаха. Тази организация води борбата си в името на Господ с една стъпка напред. Дори с хиляда стъпки напред. Те са много жестоки. Много яростни. Агресивни. И безмилостни. Безмилостни към всичко. Няма милост за шиитите. Нямат милост към бебета, жени, деца. Безмилостни са към религиите. Към всичко.

Но защо правят това?

Защото имат цел!

Каква цел?

Тяхната цел е създаването на халифат. Нов халифат в целия Близък Изток. И, разбира се, в техния план влиза и Европа. И дори Ерусалим.

Споменахте Ерусалим. Вашата страна, е заобиколена от държави чиито граждани се бият на страната на Ислямска държава. Как вие, Израел, се справяте с това?

Преди всичко, със сигурност към този момент ние не водим директна борба срещу тях, защото те все още не са преминали израелските граници. Но ние ги следим, изучаваме ги и ги анализираме кои са. Анализираме тактиката им. Практическия им опит и поведението им в битка. И.. Ние сме готови за тях. И знаем със сигурност, че дори Хамас се страхуват ужасно от тях. Хамас се страхува много повече от "Ислямска държава" отколкото от Израел.

Наистина ли?

Да! Със сигурност.

Но защо? Нали и те са мюсюлмани?

Разбира се че са мюсюлмани, но те знаят, че ако не се съгласят с Ислямска държава, ще им отрежат главите и точка по въпроса. Всичко приключва.

През последната седмица у нас беше проведена специализирана операция и заловиха някакъв имам, заедно с още 7 души, които пропагандират война и подкрепа за Ислямска държава. Защо никой не се тревожи от това?

Много съжалявам, че никой тук в България и Европа не се тревожи от тази заплаха. Вече ви казах - това е глобална заплаха... Те вече имат клетки вътре в Европа. Вече са тук.

Вече имат клетки...

Със стопроцентова сигурност.

Откъде знаете това?

Знам го!

Как малка държава като България, каквато например е Израел, може да се бори срещу Ислямска държава и за защити хората си от тази заплаха?

Преди всичко, искам да говоря за Европа, като цяло - не просто да говоря конкретно за България. Европа трябва още днес, дори още от вчера, да контролира всички терористични организации, не само Ислямска държава. Не можеш да подкрепяш терористична организация, дори само като говориш за това - за война, насилие, агресия, убийства, кръв. Чакай малко. Да не сме в джунглата? С такива хора трябва да се води безкромпромисна битка! В противен случай ще настъпи лудост. Ние сме на път за загубим свободният свят.

Ако...?

Ако не ЗАПАЗИМ свободния свят. За да запазим свободния свят ние трябва да се защитаваме. Едната ръка трябва да я подадеш и стиснеш другата за мир. Но в другата трябда да държиш меч, готов за защитиш себе си.