Израел ще отговори на иранското нападение, когато прецени. Това заяви началникът на генералния щаб на израелската армия. Тел Авив не уточни по какъв начин смята да отвърне на удара.

„Ще направим всичко, което е необходимо, за да защитим държавата Израел, и ще го направим при възможност и във времето, които ще изберем”, каза говорител на армията.

Снимка: Reuters

Редица световни лидери призоваха страната да се въздържи от ответна атака, за да се избегне риска от ескалация на войната в Близкия изток. 

По-рано външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан заяви, че нападението на страната му срещу Израел е равносилно на "упражняване на правото на законна отбрана" и заяви, че няма да се поколебае да защити интересите си в бъдеще. 

Нетаняху призова международната общност да се обедини срещу Иран. От офиса на премиера заявиха, че Израел дълбоко оценява подкрепата на САЩ, Обединеното кралство, Франция и други страни за "осуетяването" на иранската атака през уикенда.

Снимка: Reuters

Ескалацията на напрежението в Близкия изток дойде след атаката на Иран срещу Израел с десетки дронове и ракети. 99% от изстреляните от Иран снаряди бяха свалени, без да нанесат щети.

Представителят на Ислямската република в ООН заплаши с по-решителни мерки, ако Израел отговори агресивно.

А от Пентагона уточниха, че не са били информирани от Техеран къде и кога ще нападне.

Според Държавния департамент на САЩ "Хамас" са отхвърлили последното предложение за размяна на заложници в Ивицата Газа срещу палестински затворници.

Според израелски източници военният кабинет отлага планираната наземна операция в южния град Рафа в Ивицата Газа.

Междувременно от израелската армия признаха, че четирима техни войници са били ранени при експлозия на ливанска територия, на няколкостотин метра от израелската граница.