Израел удари две позиции на движението Хамас, след като ракета от ивицата Газа избухна в Южен Израел. "Държим Хамас за отговорно за враждебната дейност, извършена срещу Израел от ивицата Газа", написа армията в "Туитър".

Освен ракетата днес са били изстреляни и други снаряди по Израел, но те са паднали в ивицата Газа, уточни израелската армия.

Обстановката привидно е спокойна, съобщиха специалните пратеници на bTV Петър Нанев и Красимир Първанов. Протести избухнаха по-рано днес в Западния бряг, както и във Витлеем. Лидерът на Хизбулла призова за интифада.

Израел изпрати армията срещу гневните палестинци в окупираните територии.

 Палестинският президент Махмуд Абас няма да приеме американския вицепрезидент Майк Пенс, който трябва да пристигне в Близкия изток в края на месеца. А Хамас заплаши с война и неуспешно изстреля няколко ракети от Ивицата Газа.

"Американското решение е агресия срещу нашия народ, обявяване на война на палестинците в самото сърце на Палестина - Ерусалим!", посочи Исмаил Хания, лидер на Хамас.

От Виена американският държавен секретар аргументира решението на държавния глава.

„Както знаете, през 1995 година Сенатът гласува с 90 гласа „за” и нито един „против” закон за признаване на Ерусалим за столица на Израел. Днес президент само изпълнява волята на американския народ”, посочи Рекс Тилърсън.

Досега Русия се въздържа от официална позиция. Единствено говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес коментира кратко, че решението на Тръмп не помага за решаването на конфликта и усложнява обстановката в региона.

Очаква се напрежението да се покачи утре, когато е петъчната молитва в джамията Ал Акса.

Израелската армия е получила специално подкрепление в Ерусалим.