Ваксината като откуп – изданието „Ню Йорк таймс“ разкрива необичайна дипломатическа сделка между израелското правителство и Сирия за освобождаването на затворник. Според данни на журналистите Израел тайно се съгласил да финансира закупуването на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ за Сирия в замяна на израелска затворничка.

През изминалата седмица млада израелска жена била освободена от затвора в Сирия, след като се опитала нелегално да пресече границата. Официалната история е за класическа размяна на затворници – според израелските власти тя била разменена за двама сирийски затворници при тях.

В действителност обаче условията на сделката са доста по-необичайни.

Според данни, с които разполагат от „Ню Йорк таймс“, Израел се съгласили да закупят руски ваксини срещу коронавирус за Сирия, като бройката на дозите не е известна. Договорката е конкретно за ваксината „Спутник V“, тъй като Русия била медиатор на сделката между двете страни.

Затворниците така и не били върнати обратно в Сирия, тъй като отказали да се приберат.

Израелското правителство отказва коментар, а властите в Сирия отричат да има подобна договорка.

По време на пресконференция с участието на Бенямин Нетаняху, израелският премиер избягвал въпросите по темата. Отговорил, че успели да освободят жената благодарение на руския президент Владимир Путин и участието на Русия в преговорите.

Това е първият подобен случай в света, в който ваксина за коронавирус се използва като дипломатическо оръжие. До момента Израел е най-напред във ваксинационната си програма, но бедни държави като Сирия, например, въобще не са започнали да имунизират населението.

Сделката допълнително увеличи напрежението сред палестинците в Израел, които почти нямат достъп до ваксинация – правителството е отпуснало едва няколко хиляди ваксини за приблизително 2,8 млн. палестинци, които живеят на Западния бряг.

От израелска страна се казва, че първо трябва да се ваксинира тяхното население на страната и чак тогава всички останали, но сделката със Сирия изпраща различно съобщение, казват наблюдатели.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!