Израел обяви, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО, а Япония – че спира финансирането си за организацията.

Решението на еврейската държава е провокирано от гласувана резолюция, която според Израел отрича хилядолетната историческа връзка между евреите и Йерусалим, предаде Франс прес.

В писмо, адресирано до генералния директор на организацията Ирина Бокова, израелският министър на образованието Нафтали Бенет обвинява ЮНЕСКО в „непосредствена подкрепа за ислямисткия тероризъм” и я уведомява, че израелската комисия за ЮНЕСКО прекратява „всичките си професионални дейности с международната организация”.

Япония пък замрази финансирането си за организацията, след като тя миналата година реши да включи документи за клането в китайския град Нанкин от 1937 г. в програмата си „Световна памет”, предаде Ройтерс.

Япония трябваше да внесе около 3,85 млрд. йени (37 млн. долара) в ЮНЕСКО през 2016 г., което е около 9,7% от целия бюджет на организацията.

Няма краен срок, в който страна членка да плати годишната си вноска. Ако плащането обаче не бъде направено, тя може да загуби правото си на глас в организацията.

Китай казва, че японските войски са избили 300 000 души през 1937 г. в тогавашната китайска столица Нанкин.

Следвоенен трибунал, организиран под егидата на съюзниците срещу страните от оста Рим – Берлин – Токио, отсъди, че убитите са 142 000, но някои консервативни японски политици и историци казват, че такова клане изобщо не е имало.