Израелската полиция препоръча на премиера Бенямин Нетаняху да бъдат повдигнати обвинения в корупция по две производства, съобщиха местни медии, цитирани от АФП.

Решението за официално повдигане на обвинение на 68-годишния Нетаняху сега зависи от главния прокурор Авишай Манделблит.

Премиерът обаче заяви, че не е направил нищо нередно и обеща да продължи да управлява страната. „Ще продължа да управлявам Израел отговорно и честно“, каза той в телевизионно обръщение.

Нетаняху припомни, че срещу него досега са извършени 15 проверки и всички са били безрезултатни. Той обвини полицията, че се е впуснала в „лов на вещици“, допълва АП.

Министърката на правосъдието Аелет Шакед вече заяви, че дори при официално повдигнати обвинения премиерът не е длъжен да подава оставка.

По първото разследване Нетаняху е обвинен, че е получавал луксозни подаръци от богаташи като австралийския милиардер Джеймс Пакър и холивудския израелски продуцент Арнон Милшан. Според медиите подаръците от Милшан са на стойност 750 хил. шекела (214 хил. долара), а тези от Паркър – 250 хил. шекела (71 хил. долара). В замяна Нетаняху е помагал на милиардерите в достъпа им до израелския медиен пазар, свързал е единия от тях с индийски бизнесмен, помагал им е по въпроси, свързани с американски визи и в областта на данъчните облекчения.

Полицията също така прецени, че има корупция по повод тайно споразумение, което Нетаняху се е опитал да сключи със собственика на в. „Йедиот ахронот“, за да бъде отразяван положително.

Медиите припомнят, че преди 10 години Нетаняху, който тогава бе лидер на опозицията, отправи призив към тогавашния премиер Ехуд Олмерт да подаде оставка по време на полицейско разследване. Тогава той каза, че лидер, който е затънал до шията в разпити, не може да управлява страната както трябва.

По повод препоръките на полицията сега бившият израелски премиер Ехуд Барак, който е противник на Нетаняху, го призова да се оттегли временно от поста и управляващата коалиция утре сутринта да назначи негов заместник.

Нетаняху беше премиер на Израел от 1996 до 1999 г. и пое отново поста през 2009 г. Той е министър-председател общо повече от 11 години.