Израел обяви днес, че отменя забраната за внос на цимент в ивицата Газа, наложена в началото на април, предаде Франс прес.

"Рано тази сутрин в Газа влязоха първите камиони с цимент от 3 април насам", потвърди от палестинска страна координаторът на преминаването на стоки Раед Фатух.

"Очакваме 90 камиона с около 3200 т. цимент, съгласно въведения от ООН механизъм. Превоз на цимент ще се извършва всеки ден от седмицата", добави той.

"След оценка на сигурността и съгласно постигнатите с международната общност договорености, одобрихме възобновяването от 22 май на вноса на цимент в Газа", заяви израелската институция за координиране на правителствената дейност в окупираните територии – COGAT.

Забраната беше наложена, след като Израел обвини висш служител в министерството на икономиката на палестинското ислямистко движение Хамас в отклоняване на част от строителния материал.

"Използването на материала от Хамас е тежко нарушение на механизма за възстановяване и на споразумението между COGAT, палестинската автономна власт и и ООН", посочи институцията.

Служителят от министерството отхвърли израелските обвинения, като заяви, че вносът протича съгласно договореностите.

Суровината е силно ценена в ивицата Газа, която беше опустошена между 2008 и 2014 г. след три войни с Израел.

При последната бяха разрушени или повредени десетки хиляди сгради и значителна част от инфраструктурата на района.

Израeлските власти следят внимателно вноса на материали, тъй като се опасяват, че те могат да бъдат използвани за военните цели на Хамас, чиито активисти прокопават тунели от Газа до Южен Израел.

Над 1,2 млн. т. строителни материали са внесени в Газа от въвеждането на механизма за възстановяване през 2014 г. Според израелските власти всяка седмица в ивицата Газа влизат 80 тежкотоварни камиона с по 40 т. цимент всеки.

От 2006 г. в управлявана от Хамас Газа действа израелско сухоземно, въздушно и морско ембарго.