Решението Израел да започне сухопътна операция в Ивицата Газа бе отложено с 24 часа, след като Тел Авив даде повече време на Египет в ролята му на посредник в преговорите по потушаване на конфликта, съобщиха световните агенции.

Едновременно с това бе обявено, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще направи извънредно посещение в Израел, за да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху.

Израелската авиация нанесе нови удари в отговор на ракетен обстрел от позиции на територията на Газа през последните часове. Гори сградата на Ислямската национална банка. Палестински медици съобщили, че при нападенията тази нощ има четирима ранени. Изстреляни от Газа ракети се взривили близо до селището Офаким, но без да причинят жертви и щети.

В понеделник от Газа срещу Израел са били изстреляни 135 ракети, 67от които избухнали на израелска земя, и 42 били свалени от противоракетната система "Железен Купол", посочват световните агенции.

Д-р Омар Мади, който се намира в Ивицата Газа, разказа пред bTV, че бомбардировките са продължили през цялата нощ. Има убити цели семейства. Кварталите под пълна блокада – без ток и вода, магазините, училищата, детските градини са затворени.

От началото на военния конфликт между Ивицата Газа и Израел, който започна миналата седмица, са били убити общо 110 палестинци, 30 от които деца, а други 890 са били ранени.

Ракетите на „Хамас” досега убиха трима израелци и раниха около 50. Днес в полунощ трябваше да изтече срокът, който Израел даде на групировката да прекрати ракетния обстрел, в противен случай военната операция ще бъде разширена.

Междувременно лидерът на ливанската групировка „Хизбулла" Хасан Насралла увери палестинското движение „Хамас" в подкрепата си.

И днес продължават дипломатическите опити за прекратяване на въоръжения конфликт с очаквани визити на редица високопоставени представители на международната общност в Близкия изток. Сред тях са генералният секретар на Арабската лига, генералният секретар на ООН и германският министър на външните работи.

Това ще се случи на фона на решението на САЩ да не дадат одобрението си за приемането на текст на декларация на Съвета за сигурност на ООН, който според тях ще възпрепятства усилията за постигане на мир в Ивицата Газа. За позицията съобщи американският посланик в организацията Сюзан Райс.

Русия обяви, че ще предложи проекторезолюция за незабавно спиране на огъня, ако 15-те страни не успеят до вторник да се споразумеят по текст, призоваващ за край на бойните действия между Израел и въоръжените палестински групировки в Ивицата Газа.

Подобен ход от страна на Русия ще принуди САЩ да наложат вето на резолюцията, за да защитят съюзника си в лицето на Израел, коментират международните наблюдатели.