Израел може да нападне Иран в близките дни, съобщиха израелски медии. Според тях еврейската държава може да вземе решение за превантивен удар по иранските ядрени обекти в най-скоро време.

Медиите коментират, че Тел Авив изпраща този сигнал към световната общност все по-настойчиво. Според източник от израелската управляваща коалиция сега е най-подходящият момент за провеждането на ефективна военна операция.

Според разузнавателните данни още през пролетта на следващата година Техеран ще получи възможност за създаването на атомна бомба. За да спре този процес, Тел Авив смята да се възползва от предизборната ситуация в САЩ. Според израелските политици в навечерието на ноемврийските избори президентът Барак Обама няма да може да откаже помощ на своя стратегически съюзник.

Медиите припомнят, че през тази седмица безпрецедентно твърди изявления по адрес на Иран направиха няколко представители на израелското правителство, а силовите ведомства последователно рапортуваха за готовността си за война, като за пръв път описаха възможния ход на военните действия.

Според израелския министър на гражданската отбрана Израел е подготвил населението си за евентуален конфликт, който може да трае 30 дни на няколко фронта едновременно.

"Няма никаква причина за истерия. Никога преди вътрешният фронт не е бил толкова добре подготвен", заяви министърът пред в. "Маарив".

"Мога да твърдя с най-голям авторитет, че днес всеки знае точно какво трябва да прави", каза още министърът в оставка, имайки предвид разпределянето на задачите между различните власти, натоварени със "защитата на тила", т.е. сектори на концентрация на гражданското население извън бойните зони в период на война.

Вилнай уточни, че за момента е осигурена антихимическа и бактериологична екипировка за над половината от израелското население. Армията също изпробва система за известяване чрез есемеси за предупреждаване на населението в случай на ракетни нападения.