Израел продължава да бомбардира Ивицата Газа, часове след като Международният съд на ООН нареди незабавното спиране на военната операция в южния град Рафа.

Засега няма изгледи Тел Авив да се съобрази с институцията.

Израел отговори вчера на решението на съда, като настоя, че действията му в Рафа са били част от отбранителна и справедлива война след терористичните атаки, извършени от „Хамас“ на 7 октомври.

В съвместно изявление ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност и говорителят на Министерството на външните работи заявиха, че страната не е провеждала и няма да провежда военни действия в района на Рафа, които могат да причинят на палестинското цивилно население в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до неговото физическо унищожение изцяло или частично.

„Обвиненията в геноцид, повдигнати от Южна Африка срещу Израел в Международния съд в Хага, са измислени, възмутителни и морално отблъскващи“, се допълва в изявлението.

Снощи в Елисейския дворец френският президент Еманюел Макрон е обсъдил кризата в Близкия Изток с лидери от региона.

Макрон, премиерът на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и външните министри на Саудитска Арабия, Египет и Йордания, са разглеждали възможностите за създаване на две държави в Близкия изток.
Те са разговаряли и как да се постигне отварянето на всички гранични пунктове, за да се вкара повече хуманитарна помощ в Газа.

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел написа в Екс: „Израел трябва да изпълни разпореждането на Международния съд в Хага да спре незабавно военната си офанзива в Рафах“.

"Разпорежданията на Международния съд в Хага са обвързващи за страните и трябва да бъдат прилагани изцяло и ефективно", подчерта Борел.

Той отбеляза, че Тел Авив трябва да остави граничния пункт Рафа отворен за доставките на хуманитарна помощ.