Лекари от сирийския град Африн твърдят, че турските военни и сражаващите се на тяхна страна формирования на Сирийската свободна армия може да са използвали хлор при нападение над село в района на Африн вчера, предаде ТАСС, като се позова на държавната информационна агенция САНА и на близки до бунтовниците медии.

Шестима жители на село Ал Шейх Хадид на запад от Африн са били приети вчера в болница с дихателни проблеми. Те разказали, че селото им било подложено на обстрел. Лекарите съобщиха днес, че двама от пациентите са в тежко състояние.

Анкара отрича

Турция никога не е използвала химически оръжия в операциите си в Сирия и полага максимални грижи за цивилните, заяви турски дипломатически източник, след като сирийските кюрдски сили и организация за наблюдение на човешките права обвиниха Анкара в извършване на газова атака в сирийския район Африн, предаде „Ройтерс”.

"Това са безпочвени обвинения. Турция никога не е използвала химически оръжия. Ние полагаме максимални грижи за цивилните в рамките на операцията "Маслинова клонка", посочи цитираният източник.

Той също така описа обвиненията, че шестима цивилни са били ранени при предполагаема газова атака, като "черна пропаганда".

Цивилни жертви

Анкара твърди, че прави всичко, за да защитава цивилните по време на офанзивата си в Африн. От сирийската Обсерватория за правата на човека казват, че от началото на операция "Маслинова клонка", предприета от турската армия срещу кюрдските Сили за защита на народа в района на Африн, са загинали най-малко 78 цивилни.

Генералният щаб на турската армия съобщи днес, че в хода на операцията са неутрализирани 1595 терористи.