Изоставени кислородни бутилки, въжета, палатки, бирени консерви и дори останките от хеликоптер биват превърнати в скулптура, която има за цел да привлече вниманието към замърсяването, което се натрупва по склоновете на връх Еверест.

Творците са работели с тонове отпадъци, събрани от най-високата планина на света, за да създадат изложба от общо 75 експоната, част от проекта "Everest 8848 Art Project", изложена в непалската столица Катманду.

Шестдесет и петима носачи шерпи и 75 товарни яка са участвали в събирането и пренасянето на общо осемте тона отпадъци, събрани в рамките на две пролетни експедиции по склоновете.

Общо 15 непалски творци са прекарали месеци в ателиетата си, подготвяйки експонатите.

От първото покорявяне на Еверест през 1953 г. от сър Едмънд Хилъри и непалеца Тенсинг Норгей, над 4 000 алпинисти са се изкачили до високия 8 848 метра връх.

Природозащитници предупреждават от години, че склоновете на Еверест са покрити с останките от предишни експедиции, включително човешки останки и изпражнения, които не се разлагат заради ниските температури.

Съгласно новите правила, алпинистите, които искат да изкачат върха, трябва да оставят 4 000 долара депозит, които си получават обратно, след като покажат че са си върнали цялата екипировка. Но непалските власти твърдят, че правилата са трудни за съблюдаване.

Някои от останките от експедиции като консерви, кислородни бутилки, чаши, пластмасово оборудване и раници, лежат по склоновете на Еверест от 1970-те.