Продължаващите четвърти ден тежки размирици в Дакар взеха 4 жертви, след като опозиционният лидер Усман Сонко беше арестуван в сряда.

Негови привърженици излязоха на улиците и се сблъскаха с полицията, след като политикът беше обвинен в нарушаване на публичния ред и изнасилване на млада жена, работеща в козметичен салон.

Снимка: Ройтерс

Мизерията, политическото недоволство и икономическата криза, породена от пандемията, се превърнаха в допълнително гориво за размириците.

Ситуацията ескалира в петък, когато стотици млади хора се конфронтираха с органите на реда. Протестиращи хвърляха камъни по полицията, а тя отвръщаха със сълзотворен газ.

Пряк свидетел на протестите в Дакар сподели пред bTV, че макар и да подкрепя опозицията, оценява факта, че полицията се е опитала да предотврати нарастващото напрежение. По неговите думи използването на куршуми не е било насочено към протестиращите, а е било с цел разпръскване на групите.

Сенегалецът, който пожела да остане анонимен, разказа, че не може да сподели видео с нас, поради притеснения за сигурността си.

Снимка: Ройтерс

„Телевизията е в ръцете на властта, но „Фейсбук“ и социалните мрежи са малко по-свободни… Въпреки това не може да публикуваме свободно снимки и видео клипове от бунта”, каза той за bTV.

Вътрешният министър на Сенегал Антоан Диом съобщи, че правителството осъжда актовете на насилие по време на протестите и обвини Сонко в подклаждане на размириците.

Снимка: Ройтерс

Политикът се изправи пред съда в петък и депутатският му имунитет беше свален. Опозиционният лидер отрече всички обвинения повдигнати срещу него, а привържениците му обявиха, че те са политически мотивирани. Усман Сонко е един от основните кандидати за президентските изборите в Сенегал през 2024, след като остана трети по време на вота през 2019 г.

Сенегал е държава в Западна Африка с население от малко над 15 милиона души. Страната осъществява един от най-успешните постколониални преходи. Смятана е за една от най-демократичните държави в Африка със стабилна икономика и ръст на БВП над 6%. годишно

Повторното избиране на президента Маки Сал и  пандемията обаче разклащат политическата и икономическа сигурност на Сенегал и са една от причините за размириците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!