Международният наказателен съд в Хага е бил хакнат. Пробивът е направен в системата на една от най-значимите международни институции в света, която обработва изключително чувствителна информация за военни престъпления, пише Ройтерс.

Институцията съобщи, че е открила необичайна активност в компютърната си мрежа в края на миналата седмица, което е предизвикало реакция, която все още продължава. Говорител отказа да коментира колко сериозен е пробивът, дали е напълно разрешен и кой може да стои зад него.

„Бяха предприети незабавни мерки в отговор на този инцидент, свързан с киберсигурността, и за намаляване на неговото въздействие“, се казва в кратко изявление.

Изключително чувствителните документи могат да включват всичко - от доказателства по наказателни дела до имена на защитени свидетели, въпреки че съдът не разкрива до коя част от системите му е имало достъп.

В изявлението си съдът посочва, че продължава да „анализира и смекчава въздействието на този инцидент“ с помощта на холандското правителство, както и предприема стъпки за укрепване на киберсигурността си.

Международният наказателен съд в холандския град Хага е създаден през 2002 г. за съдене на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Понастоящем прокурорите в съда провеждат 17 разследвания на ситуации в Украйна, Уганда, Венецуела, Афганистан и Филипините, наред с други.

През март съдът издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по подозрение в незаконно депортиране на деца от Украйна. Кремъл отхвърля обвиненията и юрисдикцията на съда.

В годишния си доклад за 2022 г. нидерландската разузнавателна агенция (AIVD) заяви, че съдът „представлява интерес за Русия, тъй като разследва евентуални руски военни престъпления в Грузия и Украйна“.  През юни 2022 г. AIVD разкри, че е открила руски военен агент, представящ се за бразилец, в опит да проникне в съда.