Великобритания вдига карантината за пристигащите от десетки държави, но сред тях не е България. 

От 10 юли пада 14-дневната карантината за пристигащите на Острова от 75 държави, определени с нисък риск заради COVID-19. 

В списъка са включени повечето европейки държави, включително Франция, Испания, и дори Турция, но не и България. 

Българският посланик в Лондон Марин Райков е поискал настоятелно обяснение защо страната ни не е в списъка, и какви са критериите по които са определени нивата на риск при положение, че страната ни е по-малко засегната, в сравнение с други.

В телефонен разговор между министъра на външните работи Екатерина Захариева и заместник-министъра на външните работи на Великобритания с ресор Европа и Америка Уенди Мортън, също са поискани мотиви за това решение.

А то е от изключителна важност, както за стотиците хиляди български граждани, които живеят, работят и учат на Острова, така и за туристическия бранш, защото изключването от списъка на България означава, че всеки британски турист, дошъл за лятната си почивка у нас, ще подлежи на 14 дневна карантина при връщането си обратно.

Това поставя сериозно въпроса ще има ли британски туристи по Черноморието ни тази година.

А в Обединеното кралство вече се появиха и шеговити коментари, че за разлика от премиера на Великобритания, баща му смята България за безопасна дестинация, защото преди дни я използва, за да заобиколи забраната за влизане в Гърция от Великобритания.