Главната опозиционна формация в Турция – Народннорепубликанската партия /НРП/, ще внесе днес искане за оспорване на резултатите от местните избори в столицата Анкара, предаде Франс прес.

Консервативната Партия на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган спечели с малко вота в столичния град.

"Повече от хиляда наши доброволци работят вече от 48 часа в избирателния ни щаб, за да проверяват данните от вота. Ние имаме доказателства за нередности", заяви депутатът от НРП Айкан Ердемир. По думите на близък до партията адвокат, има констатирани значителни нарушения в ред избирателни секции в Анкара.

Снощи пред сградата на Върховния избирателен съвет се събраха хиляди привърженици на НРП, за да протестират срещу "масовите злоупотреби" в 5-милионна столица и да настояват за повторно преброяване.

Вражеските бюлетини – в кофата

Употребени бюлетини бяха открити в кошовете за смет в шест училища, използвани като изборни секции в южната провинция Османие, съобщи в.”Хюриет”. Изборните книжа са отбелязани в полза на Републиканската народна партия (РНП) и Партията на националистическото движение (ПНД).

Кандидатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Йокеш Намлъ спечели в град Дюзичи с 10 294 гласа. Алпер Йонер от РНП получи 9854 гласа, а Мухамет Кая от ПНД- 5179 гласа.

Жителите на града съобщили за инцидента на полицията, когато открили бюлетините в кошове за боклук в шест училища града. Смята се, че книжата е трябвало да бъдат изгорени.

Кандидатите от РНП и ПНД са подали официална жалба до прокуратурата и иск до Върховния изборен съвет. Вече е започнало разследване по случая.