Бившият вицепрезидент на Зимбабве – Емерсън Мнангагва, ще положи клетва като президент утре или в четвъртък, съобщи пред Ройтерс секретарят на управляващата партия ЗАНУ-ПФ по правните въпроси Патрик Чинамаса след оставката на президента Робърт Мугабе.

Шефът на парламентарната група на ЗАНУ-ПФ Лавмор Матуке добави, че Мнангагва ще отслужи остатъка от мандата на Мугабе до следващите общи избори, които трябва да се състоят не по-късно от септември 2018 г.

Мнангагва, който избяга в Южна Африка, обяви, че се връща в страната си, предаде ДПА.

„Искам да поздравя зимбабвийския народ за достигането на този исторически миг –  каза Мнангагва в изявление след оставката на Мугабe. – Заедно ще осигурим мирен преход за затвърждаването на нашата демокрация и ще донесем ново начало за всички зимбабвийци, и ще създадем мир и единство“.

„Връщайки се в родината, очаквам с нетърпение заедно с вас, народа на Зимбабве, да се заемем с политическите и икономически предизвикателства пред нашето обично Зимбабве“, каза още той.

Миналата седмица 93-годишният Мугабе беше поставен под домашен арест, след като военните извършиха безкръвен преврат. Завземането на властта беше предшествано по-рано този месец от уволняването от Мугабе на Мнангагва като негов вицепрезидент, отбелязва ДПА.

След като беше отстранен от поста си, Мнангагва избяга в Южна Африка, заявявайки, че се опасява за живота си.

Използвани са материали на БТА