Изгладняла полярна мечка бе забелязана да се разхожда из руски индустриален град в северната част на Сибир. Тя се е отклонила със стотици километри от естественото си местообитание, съобщава "Ройтерс".

Животното изглеждало болно и слабо и лежало с часове на земята.

Това е първата полярна мечка, която е забелязана в град Норилск през последните 40 години, казват местните природозащитници.

Експерт, който е заснел мечката, коментира, че не е ясно какво я е накарало да стигне до града. Не изключи възможността да се е изгубила. Очите й са били воднисти и най-вероятно не е виждала добре.

Промените в климата оказват влияние върху местообитанията на полярните мечки и ги принуждават да търсят храна на сушата, което ги приближава до хората.

По-рано тази година в отдалечени населени места беше обявено извънредно положение, тъй като имало десетки изгладнели полярни мечки, които влизали в домове и обществени сгради.

Предстои експерти да преценят какво е състоянието на полярната мечка в Норилск. Не е ясно каква ще е съдбата й, тъй като видимо е твърде слаба, за да бъде върната обратно в естествената й среда.