Издирват двама българи след наводнения и свлачища на италианския остров Иския. Продължава издирването на 8 души. Потвърдените жертви са четири – сред тях жена на 31 години, момиче на около 5 години и възрастна жена. 

Италианските медии съобщават, че 54-годишна българка от Пазарджик и друг български гражданин, който я е придружавал, са в неизвестност след опустошителното свлачище в Казамичола.

Жената често е пътувала между България и Италия. Тази седмица тя окончателно е взела италианско гражданство, с идеята да се пенсионира в Италия. Сигналът за нейното изчезване е подаден от адвоката ѝ в Италия.

bTV потърсих италианските власти и спасители за коментар, но до момента няма официален списък с лицата, които се издирват. Засега информация и от българските служби няма.

Операциите на кораба Gregoretti на бреговата охрана заедно с патрулните лодки и подводниците са в ход, въпреки нулевата видимост. Активирани са хеликоптери и дронове, които изследват района от високо. В почистването на улиците от калта освен гражданска защита и пожарникарите, работят активно и доброволчески отряди.

"Спасителните операции са затруднени, заради много сложните метеорологични условия", заяви министърът на вътрешните работи на Италия Матео Пиантедоси. 

Електричеството в засегнатия район е спряно и около 30 семейства са блокирани в домовете си в селцето Лако Амено, където се съобщава, че няколко сгради са се срутили. Около 200 са евакуирани.

''Бяхме вкъщи и се събудихме. Навън се спускаше водопад от вода и кал", разказа жителка на Иския.

Известен с естествените си термални извори, Иския има население от около 20 000 души. През 2017 г. Казамичола беше ударен от земетресение, при което бяха ранени 42 души. Отново там през 2009 г. свлачище уби 14-годишно момиче.

"Виждал съм 10 земетресения и наводнения и никой не е направил нищо. Всичко е руини", каза Паскале Барбиери, жител на Иския.

Заседание на Министерски съвет днес обяви извънредно положение на остров Иския за следващата една година и отпусна първоначална помощ от 2 милиона евро.