Издирват 8 заподозрени за тероризъм във връзка с атентатите в Париж и Брюксел.

На фона на заплахата, обществено допитване показва, че близо 60 % от германците се страхуват от терористичен акт в страната до края на тази година.

Белгийските власти повдигнаха обвинения за тероризъм срещу трима от арестуваните при последните спецакции в страната.

Снимка: Reuters

В същото време в социалните мрежи се завъртя ново видео със заплаха срещу Европа.

Във видеото високопоставен главорез на джихадистите предупреждава Европа, че същинските удари тепърва предстоят.  

Вече са идентифицирани телата на 24 от общо 31 жертви. Това са хора от Белгия, Съединените щати, Италия, Великобритания, Китай или Перу, пътували по обичайния си маршрут за работа или пък са били на ваканция в чужбина.

Снимка: Reuters

Сред тях е 79-годишният бивш посланик на Белгия в Съединените щати Андре Адам. Той загинал, докато предпазвал съпругата си от взрива на летището.

Жертва на атентатите е и Лубна Лафкири - мюсюлманка, учителка по физическо в мюсюлманско училище в Брюксел.

Снимка: Reuters

Белгийските служби отмениха планирания за днес "Марш срещу страха" от съображения за сигурност. Въпреки това хиляди граждани се стичат, за да оставят цвете и да запалят свещ в центъра на Брюксел в памет на загиналите.

Себастиен Марлер – учител, отишъл на площад "Бурсе" в Брюксел, разказва, че съпругата му, която също е учител, е преподавала на един от атентаторите. "Казва, че е бил много мил, доста религиозен и много добър ученик", коментира Марлер. 

Напрежението на площада ескалира, когато сред мирното множество, на протест излязоха десетки крайно-десни демонстранти с призиви срещу бежанците. 

Снимка: Reuters

Мащабното разследване на терористичната мрежа достигна до Италия, където властите арестуваха алжирски гражданин, заподозрян в изготвянето на фалшиви документи за самоличност на атентаторите от Париж и Брюксел.