Трети ден продължава издирването на улики, които могат да помогнат при случая с изчезването на Маделин Маккан през 2007 г. Появиха се и нови разкрития за причините издирването в Португалия да бъде подновено.

Португалската полиция е заснета от медиите да разчиства дървесина около малък язовир в близост до Прая де ла Луж, където момиченцето изчезва безследно.

През последните три дни се появи информация, че язовира са извадени черни чували, но това така и не беше официално потвърдено.

Снимка: Reuters

На място са опънати палатки на криминалисти, а в търсенето са включени водолази и следови кучета.

Въпреки сериозната организация, все още никой не знае точно по каква следа се работи. Според британския „Индипендънт“ заподозреният е посетил въпросния язовир „в дните след изчезването на Мади“, като цитират информация от източник близо до разследването. Публикациите твърдят, че следователите издирват остатъци от дрехи или вещи, които може да са свързани с изчезването на детето.

На място са и инспектори от Скотланд ярд, които поеха разследването за Маделин Маккан.

Снимка: БГНЕС

Миналата година прокурори обявиха германският гражданин Кристиан Брюкнер за официален заподозрян за изчезването на Маккан. Вече осъжданият педофил и дилър на наркотици излежавал присъда в Германия за изнасилване на 72-годишна жена в същия район на Португалия, където Мади изчезва.

Брюкнер отрича да е участвал в случилото се.

Припомнете си случая с мистериозното изчезване на Маделин Маккан на следващата страница.

Хронология на събитията

2007 г.

3 май – Маделин изчезва от спалнята си между 9:30 ч. и 10 ч. вечерта докато нейните родители Кейт и Гери вечерят с приятели само на 100 ярда в курорт в Прая де ла Луж, Португалия. Прозорецът и капаците на стаята са отворени и се предполага, че е отвлечена.

4 май – Членовете на семейството на Маккан и британските медии критикуват местната полиция за това, което те наричат „бавна първоначална реакция, неуспех да се уведомят навреме пристанищата и границите, и неуспех да обезопаси местопрестъплението“.

5 май – Полицията казва, че е съставила скица на заподозрян и потвърждава, че вярва, че Маделин е все още жива и е държана в рамките на три мили от местопрестъплението.

8 май – Полицията казва, че е разследвала 350 подозрителни инцидента, но все още няма представа къде може да е тя.

10 май - Издирването около курорта затихва.

11 май – Бившият капитан на английския футболeн отбор Дейвид Бекъм отправя телевизионен призив за информация.

13 май - Милиардерът Ричард Брансън, автор Дж. К. Роулинг и футболистът Уейн Рууни са сред тези, които обявяват награди за информация за Маделин на обща стойност 2,5 милиона паунда.

14 май – Полицията претърсва вила точно до пътя, откъдето се предполага, че е отвлечена Маделин, и отвежда британецът Робърт Мурат в полицейски участък за разпит. По-късно е освободен.

Юни – Семейство Маккан пътуват до Испания, Германия, Холандия и Мароко, за да призоват обществеността да помогне в издирването на дъщеря им.

Септември - Кейт и Гери Маккан са разпитани от португалската полиция. И двамата са посочени като заподозрени, но полицията не повдига обвинения срещу тях. След това двойката се връща обратно във Великобритания с близнаците си Шон и Амели. В кратко изявление след кацането Гери казва: „Ние не сме участвали в изчезването на нашата прекрасна дъщеря Маделин“.

2008 г.

Март – Семейство Маккан приема 550 000 паунда обезщетение за клевета от вестниците Daily Express и Daily Star заради твърденията, че са замесени в нейната смърт.

Юли – португалските власти прекратяват разследването си и казват, че семейство Маккан и Мурат вече не са заподозрени. Мурат печели обезщетение за клевета от 11 вестника, които са казали, че е замесен.

Октомври – Приятели, които са били със семейството, когато Маделин изчезва, печелят 375 000 паунда обезщетение за клевета от Daily Express и Daily Star заради обвинения, че са излъгали за нейното изчезване.

2009 г.

Март – Семейство Маккан отправят нов призив за информация в Алгарве.

 

Май – Семейство Маккан оповестяват продължаващото издирване на дъщеря им с участие в чат шоуто на Опра Уинфри в САЩ.

2011 г.

Май - Британският министър-председател Дейвид Камерън моли лондонската столична полиция да разследва случая.

2012 г.

Април - Британската полиция казва, че Маделин все още може да е жива и показва скица на художник за това как може да изглежда.

2013

Юни - Великобритания се съгласява да финансира пълномащабно полицейско разследване.

Октомври – Полицията пуска съобщение за издирване на заподозрян, който според служителите е от „жизненоважно значение“. Португалската полиция подновява разследването си.

2014 г.

Юни - Полицията претърсва шубраците близо до Прая да Луз.

2015 г.

Април – Португалски съд нарежда на португалския следовател Гонкало Амарал да плати обезщетение на Маккан за обвиненията, които е направил в книга за изчезването на Маделин.

Юли - Австралийската полиция тества останките на момиче, намерени в куфар, но те не са на Мадлен.

Октомври - Британската полиция намали броя на полицаите, участващи в издирването, от 29 на четирима.

2019 г.

Март – Netflix пуска поредица от осем части за изчезването на Маделин.

2020 г.

Юни - Германската полиция съобщи, че има нов заподозрян и апелира за информация относно германец, който в момента е в затвора в Германия за престъпления за сексуално насилие. Осъденият злоупотребяващ с деца и търговец на наркотици Кристиан Брюкнер вероятно е отговорен за нейното изчезване, казват те. Германски прокурор казва, че се предполага, че Мадлен е мъртва.

Юли – португалските власти проучват три неизползвани кладенеца, но не намират следи от труп. Германската полиция претърсва парцел близо до Хановер.

2022 г.

Април - Португалската прокуратура официално идентифицира Брюкнер като заподозрян за изчезването. Това е първият път, когато те назовават такъв, откакто Кейт и Гери Маккан бяха посочени през 2007 г.

Май - Открити са нови доказателства, потенциално уличаващи главния заподозрян за изчезването на Маделин.

2023 г.

Май – Португалските власти, подпомагани от германската полиция, започват претърсване на язовир близо до района, където Мадлен изчезна.