Скандал във Великобритания - Университетът в Кеймбридж обяви за откраднати два от дневниците на Чарлз Дарвин, които се съхранявали в библиотеката му. Липсващите дневници се оценяват на десетки милиони лири. 

Снимка: btvnovinite.bg

По време на рутинна проверка през януари 2001 г. от елитния университет установяват, че малката кутия с размери на книга с меки корици, в която са съхранявани бележниците, вече не е на мястото си.

Снимка: btvnovinite.bg

В продължение на 19 г. обаче, библиотекарите вярват, че те просто са поставени на грешно място в библиотеката на университета, където се съхраняват около 10 млн. книги, карти, ръкописи и други предмети.

Снимка: btvnovinite.bg

След неуспеха на най-голямото издирване в историята си, от Университета в Кембридж отправиха призив за помощ в ,,Деня на еволюцията", отбелязващ годишнината от първата публикация на Дарвиновия труд „Произходът на Видовете" – 24 ноември  1859 г.

„С тъга апелирам публично за връщането на два липсващи дневника на Чарл Дарвин, които съдържат емблематичните рисунки на Дървото на живота“, посочи университетският библиотекар Джесика Гарднър.

Снимка: btvnovinite.bg

През лятото на 1837 г., при завръщането си от околосветско пътешествие с кораба „Бигъл“, Чарлз Дарвин скицира в бележника си „Дървото на живота“ – основата на теорията му за естествения подбор. „Вашата помощ е от огромно значение, за да успеем да спасим и върнем дневниците и моля всеки, който се е докосвал до тях и знае нещо - помогнете!“, каза още Гарднър. 

Снимка: btvnovinite.bg

За кражбата е уведомена и  полицията в Кембриджшеър, а бележниците, оценени на няколко десетки милиона британски лири, са добавени към базата данни на „Интерпол“ за откраднати произведения на изкуството.

Всеки, който знае нещо за дневниците може да се свърже с университета на специално създаден имейл.