Лекарят, приел в болница критика на Кремъл Алексей Навални, след като той колабира по време на полет, е изчезнал, съобщи руската полиция, цитирана от „Ройтерс“.

Властите в Омска област заявиха, че Александър Мураховски е видян последно в петък, когато е напуснал ловна база с високопроходим автомобил. Оттам допълват, че в издирването му участват службите за спешна помощ, дронове и доброволци.

Мураховски бе главният лекар на болницата в сибирския град Омск, в която се лекуваше Навални веднага след инцидента. По-късно той бе повишен в областен здравен министър.

След преговори с властите опозиционерът бе превозен със самолет до Германия за по-нататъшно лечение.

Лабораторни изследвания в три европейски страни, потвърдени от международния надзорен орган по въпросите на химическите оръжия, установиха, че Навални е бил отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

Кремъл многократно отхвърли всякакви предположения, че руските власти са се опитали да убият опозиционера, който от февруари насам е в затвора.

Според съобщение на уебсайта на лечебното заведение заместникът на главния лекар - Сергей Макшимишин, който е завеждал отделението по анестезиология и реанимация, е починал през февруари на 55-годишна възраст от сърдечна недостатъчност, пише „Индипендънт“.

Месец по-късно е починал още един лекар, работил в болницата по времето на хоспитализирането на руския опозиционер. Рустим Агишев е завеждал отделението по травматология и ортопедия, като за причина за смъртта му се посочва прекаран инсулт.

Лекарят Анатолий Калиниченко, който заяви пред репортери, че не са открити следи от отрова, напусна поста си на главен лекар в болницата през октомври.