Иракският вицепрезидент сунит Тарик ал Хашеми, който избяга от страната, бе осъден задочно на смърт чрез обесване. Иракският съд реши че той е виновен по участие в терористична дейност и по-специално организиране на наказателни отряди за нападения срещу сътрудници на силите за сигурност и срещу шиитски поклонници.

Хашеми е лидер на Ислямската партия, която влиза в състава на блока "Ал Иракия" на бившия иракски премиер Аяд Алауи. През декември бе издадена заповед за арест на Хамеши. Веднага след това вицепрезидентът, който отхвърля всички обвинения, замина за Иракски Кюрдистан, където прекара доста време.

През април пристигна в Доха. Багдад поиска от Катар да му предаде беглеца, но катарските власти отказаха. Сега Хашеми се намира в Турция, която отказва да го екстрадира. Случаят предизвика политическа криза, тъй като властта в Ирак е поделена между сунити, шиити и кюрди.

Хашеми, един от най-високопоставените иракски сунитски политици, обвини премиера Нури ал Малики, който е шиит, че е започнал лов на вещици срещу сунитските си опоненти, но правителството заяви, че въпросът е чисто съдебен. Според иракските закони процесът срещу Хашеми, осъден задочно, може да бъде подновен, ако той се върне в страната и застане пред съда.

Смъртна присъда днес получи и личният секретар на Хашеми.