Избраният за вицепрезидент на САЩ Майк Пенс ще ръководи преходния екип на следващия президент Доналд Тръмп. Той сменя на този пост губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, който остава в екипа като негов заместник, предаде Асошиейтед прес. 

Губернаторът на Ню Джърси бе верен съветник на милиардера през голяма част от предизборната му кампания и бе близо до това да бъде издигнат от него за кандидат за вицепрезидентския пост, отбелязва АП. Изборът на бъдещия президент на САЩ обаче в крайна сметка се спря на Пенс - губернатор на Индиана, бивш конгресмен с опит във Вашингтон и дълбоки връзки с консерваторите.

Тръмп и Кристи се разделечиха през последния етап от кампанията. Губернаторът на Ню Джърси недоволстваше, че кандидатът на републиканците не се вслушва в съветите му, по-конкретно как да реагира след разпространяването на видеозапис с негови обидни коментари по адрес на жените. 

Доналд Тръмп е първият избран президент на САЩ след Джими Картър (1977-1981 г.), който назначава своя вицепрезидент начело на преходния си екип, отбелязва АП. 

Заместник-председатели на преходния изпълнителен комитет още са бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич, бившият неврохирург Бен Карсън, генерал-лейтенантът Майкъл Флин, бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани и сенаторът от щата Алабама Джеф Сешънс.

В комитета влизат и три от големите деца на Тръмп - Доналд младши, Ерик и Иванка, както и Джаред Къшнър, съпругът на Иванка. Къшнър играеше важна роля в кампанията на Тръмп и бе забелязан на вчерашната среща с шефа на кабинета на Обама. 
Следващият президент на САЩ ще бъде съветван още от председателя на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс, основателя на „ПейПал” Питър Тийл и бившия началник на информационния сайт „Брайтбарт” Стив Банън.

По време на предизборната кампания Тръмп обеща да "пресуши блатото" във Вашингтон от традиционни представители на политическия елит.

БТА