Социалната мрежа „Фейсбук” се оказа разследвана на два континента, с тежък удар по цената на акциите и хиляди напускащи потребители след серия медийни разкрития за злоупотреби с платформата от страна на компания, специализирана в манипулирането на избори и политически процеси по целия свят.

„Кеймбридж Аналитика” помогнаха на Доналд Тръмп да влезе в Белия дом, а на Великобритания – да излезе от Европейския съюз.

Един от водещите служители на компанията проговори пред „Гардиън” за начина, по който личните данни на 270 000 фейсбук потребители и приятелите им (общо – около 50 млн. души, главно в САЩ) са били събрани с помощта на приложение за личностни тестове уж с научна цел и след това използвани от компанията за комерсиални цели – без да информират гражданите и в нарушение на законите във Великобритания и САЩ, където комерсиалното използване на така натрупани масиви не е позволена.

Понастоящем авторът на приложението – Александр Коган от университета в Кеймбридж, е разследван от висшето учебно заведение.

Според програмиста Кристофър Уайли „Фейсбук” не са направили нищо, за да защитят своите потребители. Формално поискали изтриването на данните, но по никакъв начин не проверили дали това е било направено от „Кеймбридж Аналитика”. Той твърди, че информацията е била използвана за „психологическа война” преди изборите в САЩ. По този начин той потвърди хипотезите на няколко експерти, които още от 2016 г. твърдят, че екипът на Доналд Тръмп е превърнал социалните мрежи в свое оръжие.

Това обаче не е единственият проблем за „Кеймбридж Аналитика”, създадена през 2013 г. с голямата финансова помощ на консервативния милиардер Роберт Мърсър. Репортаж под прикритие на британския „Канал 4” показа как високопоставени служители на фирмата промотират дейността си с коментари как могат да компрометират конкурентни участници в изборния процес с нагласени видео записи, изпращане на красиви момичета, предложения за подкупи и т.н.

Телевизията излъчи днес тайно заснета среща на един от репортерите си с шефа на фирмата Александър Никс, който казва, че компанията за събиране на данни и политически консултации е изиграла важна роля за победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г., включително "с всички данни, анализи и таргети".

Никс освен това казва, че "Кеймбридж Аналитика" е използвала имейли с "таймер за самоунищожение" в предизборната кампания на Тръмп, за да не може да се проследят действията й. Думите му са: "Няма доказателства, няма следи на хартия, няма нищо".

Телевизията посочи, че Никс направил тези изявления пред репортер, представил за богат клиент, който искал да използва Кеймбридж Аналитика, за да влияе на предизборни кампании в Шри Ланка.

"Кеймбридж Аналитика" вече няма достъп до социалната мрежа, директър й Александър Никс напусна поста, но духът вече е пуснат от бутилката. В резултат на разгарящия се скандал „Фейсбук” се оказа разследван от „Федералната комисия по търговията” в САЩ, а британският парламент привика боса на социалната мрежа Марк Зукърбърг заради съмнения, че е подвел депутатите при предното си изслушване.

Акциите на компанията се сринаха с 5,3% днес, за да достигнат половингодишно дъно, а пазарната й капитализация се стопи с 25 млрд. долара.

В конкурентната социална мрежа „Туитър” набира сила хаштагът #deletefacebook („Изтрий „Фейсбук”) като отговор на нежеланието на компанията да защити своите потребители. Според анализатори „Фейсбук” ще преживее и това сътресение, но подобни платформи имат шанс за оцеляване само ако потребителите виждат смисъл в тях. Иначе ги чака съдбата на бързо напуснатия от почти всичките си потребители „Майспейс”, погребан именно от рожбата на Зукърбърг.

Каква е българската гледна точка към скандала - вижте във видеото на Вяра Деянова!