Републиканците ще контролират Камарата на представителите. Демократите запазиха мнозинството си в Сената. Това е развръзката след междинните избори за двете камари на Конгреса на САЩ.  

Републиканците спечелиха битката за Камарата на представителите, след като успяха да съберат 218 места от 435, които им осигурят контрола на Долната камара.

Въпреки победа на републиканците не се сбъднаха очакванията за голяма червена вълна на изборите, а и защото демократите спечелиха Сената. Така в следващите две години от мандата на президента Джо Байдън Камарата на представителите ще бъде контролирана от републиканците, а Сената от демократите.

Какво ще се промени?

Очакването е републиканците да блокират законодателните инициативи на Байдън. Също така е възможно републиканците да започнат разследвания срещу администрацията на президента и семейството му.

Въпреки критиките от членове на републиканската партия заради изборните резултати Доналд Тръмп обяви, че влиза в изборната надпревара за изборите след 2 години. Въпросът сега е дали Байдън ще се кандидатира за втори мандат.