Започна предизборната кампания за междинните избори и в Съединените щати. Вотът след два месеца е ключов. 

Тези избори ще са тест за първата половина от управлението на президента Джо Байдън, отбелязват световните агенции.  

Представителството в Конгреса на Съединените щати днес се състои от 220 демократи и 210 републиканци. 

В Сената тази бройка е 50 републиканци, 48 демократи и двама независими.

Очертава се оспорвана битка, защото на междинните избори в много щати се избира и губернатор. 

Изборите през ноември ще покажат каква е оценката на американците за работата на президента Байдън. Ако демократите загубят двете камари, то на Байдън ще му бъде значително по-трудно да прокарва политиката си в оставащите две години, в които е начело на страната. Затова той се включва активно в кампанията като агитира в подкрепа на кандидати от демократическата партия, срещу него обаче се изправя основаната фигура, която обединява републиканската партия – Доналд Тръмп.

Малкото градче Уилкис Бар в Пенсилвания, се превърна в арена на битката за Конгреса между демократи и републиканци. Докато беше на посещение там Байдън атакува републиканците, които са верни на Тръмп. 

“Не ми казвайте, че подкрепяте силите на реда, ако не осъждате случилото се на 6 януари”, каза Джо Байдън.

В събота, в 40-хилядния град пристига и Доналд Тръмп за предизборен митинг. Пенсилвания е ключов щат, който на изборите през 2020 г. наклони везните в полза на Байдън. Сега обаче рейтингът на Байдън се е сринал до 42% одобрение, а популярността на Тръмп отново расте, след като ФБР влезе в дома му във Флорида, за да търси секретни документи, които той пази след напускането на Белия дом.  

Според последни проучвания 59% от републиканците смятат, че Тръмп трябва да бъде преизбран. 

"Министерството на правосъдието и ФБР практикуват намеса в изборите на най-високото и най-нечестното ниво, което нашата страна някога е виждала, както по времето на междините избори, така и на президентските през 2024 г.", каза Доналд Тръмп. 

Байдън следващите часове ще е в Пенсилвания. За да изнесе реч във Филаделфия в най-гледаното телевизионно време.