В Хърватия се провеждат парламентарни избори, определяни като тест за подкрепата за управляващата консервативна партия.

Премиерът Андрей Пленкович залага на успехите си по присъединяването на страната към Европейския съюз и еврозоната и бума на туризма през последните години.

Формацията му обаче беше замесена в редица корупционни скандали. Основният му опонент е подкрепеният от социалдемократите президент Зоран Миланович, който шокира страната с кандидатурата си миналия месец.

Според социолозите управляващите ще спечелят изборите, но не и мнозинство в парламента, което ще наложи сформирането на коалиция.

Премиерът Пленкович призова днес хърватите да гласуват.

Снимка: Ройтерс

"Излезте на изборите, от вашите гласове зависи посоката и бъдещето на Хърватия", написа в профила си във Фейсбук премиерът.

Снимка: Ройтерс

"Надявам се гражданите да гласуват  за Хърватия, в която се спазва Конституцията и конституционният ред. За Хърватия, която принадлежи на Запада и на трансатлантическия демократичен кръг", каза Пленкович, след като гласува, цитиран от хърватския сайт Индекс.

Снимка: Ройтерс

Право на глас имат над 3,7 милиона избиратели от общо около 4,2 милиона хървати. Те избират 151 депутати за четири години - 140 от 10 избирателни района в Хърватия, осем се избират от националните малцинства, а трима са представители на диаспората.

Загребчани гласуват днес с надеждата за промени към по-добро.

Снимка: Ройтерс

Изборният ден ще приключи в 19 часа местно време (20 часа бълг. време), докогато е в сила забрана за политическа агитация. Резултатите от първите екзитполове се очакват веднага след затварянето на избирателните секции.