Изпълняващият длъжността премиер на Армения Никол Пашинян и неговата партия „Граждански договор“ спечелиха предсрочните парламентарни избори, които се проведоха в Армения на 20 юни. Партията на Пашинян получи 53,92% от гласовете, а веднага след нея остана Алиансът на Армения, воден от бившия президент Робърт Кочарян с 21,04%.

До предсрочния вот се стигна след месеци на протести с искане за оставката на Пашинян заради мирното споразумение, което той подписа, за да сложи край на шестседмичните боеве с Азербайджан за района на Нагорни Карабах.

В неделното гласуване участваха 21 политически партии и четири коалиции. Въпреки протестите и призивите към Пашинян да подаде оставка, избирателната активност беше слаба - по информация на арменската избирателна комисия, около 50% от 2,6 милиона избиратели в страната са дали своя глас.

Никола Пашинян обяви официално своята победа още в края на изборната нощ. След като резултатите от всички области бяха оповестени от избирателната комисия на Армения, Пашинян съобщи, че в новоизбрания парламент партията „Граждански договор“ ще има конституционно мнозинство с поне 71 от възможни 105 места и ще успее да сформира правителство. Неговият пряк конкурент Робърт Кочарян обаче заяви, че няма да признае изборните резултати.

„Стотици сигнали от избирателни секции, свидетелстващи за организирани и планирани фалшификации, служат като сериозна причина за липса на доверие“, се казва в изявление на неговия Алианс на Армения.

В неделя вечерта главната прокуратура обяви, че е получила 319 сигнала за нарушения и е образувала шест наказателни разследвания. Всички те са свързани с предполагаем подкуп по време на агитация.

Никол Пашинян дойде на власт след голямата народна революция през 2018 г., но Армения е в състояние на политическа криза след края на новия конфликт в Нагорни Карабах в края на миналата година.