Нигерийската армия е избивала деца по време на войната си срещу ислямистките бунтовници в североизточната част на страната. Това твърдят повече от 40 войници и цивилни, които са станали свидетели или са виждали детски трупове след военната операция.

Войници разказват пред Ройтерс, че техни командири многократно са им давали заповеди да „заличават“ деца, защото се предполагало, че сътрудничат на бойците от „Боко Харам“ или на нейното разклонение „Ислямска държава“.

По разказа на свидетели убийствата на деца се случват все по-често в целия регион от началото на войната преди 13 години. Сред източниците са както родители и други цивилни, така и войници, които признават, че са участвали в десетки такива военни операции.

Войник от нигерийската армия разговаря със заложници - жени и деца, освободени от Боко Харам в Йола.
Снимка: Ройтерс

Масовият разстрел на деца и майки с бебета при водоем близо до град Кукава

Едно от тези ужасяващи събития става близо до град Кукава в североизточната част на Нигерия. Петима души разказват пред Ройтерс подробности за масов разстрел на най-малко 10 деца и няколко възрастни близо до водоем.

Един от свидетелите е Кака. Той се прибирал вкъщи, след като събирал дърва за огрев в късния следобед през юли 2020 г. Поглеждайки напред, видял група мъже до водоем, повечето от които били облечени с камуфлаж на нигерийската армия.

Кака си спомня, че на земята лежали няколко деца и плачели за майките си.

„Наблизо лежаха и няколко възрастни, включително жени с бебета. Чух гласове, които се молят на Господ“, разказва Кака.

„Двама или трима мъже вече лежаха мъртви, войниците застреляха още трима. След това убиха жените, а после и децата, като секнаха виковете им с градушка от куршуми“, продължава разказа си мъжът.

Войниците завлекли телата в предварително изкопан гроб, затрупали ги с пръст и си тръгнали. Кака изпаднал в паника и тръгнал към града.

Още един жител става свидетел на случилото се – местен търговец, който разказва, че се връщал от близкото село малко преди залез слънце, когато видял военна техника и войници от нигерийската армия, които стояли до голяма изкопана яма на няколко крачки от водоема. Той също се скрил зад едно дърво. Въпреки че търговецът не е видял стрелба, той е наблюдавал как войниците използват лопати, за да погребат около 20 тела. Дори и от разстояние, търговецът видял, че повечето са на деца.

Фалмата, нигерийска баба, държи снимки на трима от внуците си, които твърди, че са убити от нигерийските военни.
Снимка: Ройтерс

Войник също разказва за този случай. Той обаче описва друга последователност на събитията в този ден и посочва по-голям брой жертви. По думите на експерти различията в свидетелските разкази не са нещо необичайно, когато става въпрос за подобни травматични събития. Войникът разказва, че след като отвел отвлечените деца до водоема, помогнал да се изкопае ямата, която щяла да стане техен гроб. Там видял как няколко негови другари застреляли поне 20 деца. След това му било наредено да вземе още боеприпаси от съседен град. Когато се върнал, видял поне още 10 тела, включително на жени с бебета.

Четирима цивилни жители описват гроба и посочват почти едно и също място до водоема. Ройтерс не успя да потвърди по независим начин наличието на масов гроб на посоченото място. Войникът от своя страна описва мястото малко по на север.

Войник: Не правихме разлика между дете или възрастен

"Понякога, когато отидем на дадено място и намерим деца и възрастни, ги застрелваме всички. Не правим разлика и не казваме, че това е дете, а това – възрастен. Всички са заедно", разказва един от войниците.

"Това е нещо, което всички знаят. Не само нашите командири, а и повечето хора. Войниците казват, че ако ги оставим да пораснат, те ще са с идеологията на „Боко Харам“, тъй като родителите им са от ислямистката терористична групировка. Тази кръв вече тече във вените им и ще станат като тях. Ето защо, който и да ги попита, ще кажат, че затова убиват", допълва друг войник, който признава, че е участвал в разстрела край водоема.

Нигерийски войник признава пред Ройтерс, че е участвал в убийството на деца.
Снимка: Ройтерс

Освен разстрел – задушени и отровени

Повечето от децата в шестте операции под ръководството на армията и разследвани от Ройтерс са били застреляни - някои от тях в гърба, докато са бягали.

Войниците обаче са използвали и други методи за убиване. Свидетели подробно описват конкретни случаи, в които нигерийски войници са отравяли и задушавали деца.

Разказ на друг нигерийски войник, чието име не се посочва, за да бъде запазена в тайна самоличността му.
Снимка: Ройтерс

Нигерийските командири отричат

Нигерийски военни лидери заявяват пред Ройтерс, че армията никога не е избивала деца. Те казват, че репортажът е обида за нигерийците и е част от чуждестранните усилия да се подкопае борбата на страната срещу бунтовниците.

"Не и в Нигерия! Ние сме културни хора. Всички ценят живота, уважаваме семействата, жените и децата. Искам да кажа, че ако можехме да вземем терористите, които са се предали, и да се отнасяме добре с тях. Защо трябва да преследваме децата им? За какво? Те са нигерийци, те са човешки същества. Така че сме длъжни да ги вземем и да се отнасяме с тях като с човешки същества. И точно това правим", казва генерал-майор Кристофър Муса.

Началникът на отбраната на Нигерия - генерал Лъки Ирабор, не бе открит за коментар. На 2 декември, след като Ройтерс сподели подробна информация и отправи въпроси към неговата служба, от там направиха изявление, в което наричат „измислени“ твърденията за убийства на деца.

„Нигерийските военнослужещи са възпитани и допълнително обучени да защитават живота, дори с риск за своя собствен, особено когато става въпрос за живота на деца, жени и възрастни хора", се посочва още в изявлението.

Баща показва дрехите на сина си, казвайки, че също е убит от нигерийски войници.
Снимка: Ройтерс

Защо войниците го правят?

За някои офицери обаче убийствата са били и начин да отмъстят за тежките загуби в боевете с ислямистките бунтовници или за войниците да излеят гнева си от смъртта на своите другари.

Други войници казват, че са възприели максимата „убий или ще бъдеш убит“ спрямо децата, защото бунтовниците ги използват като информатори и атентатори самоубийци. От УНИЦЕФ посочват, че въоръжени групи в Нигерия са вербували хиляди деца, някои от които като „човешки бомби“. Именно "Боко Харам" е поела отговорност за някои от тези нападения.

Целенасочените убийства на деца често са били прикривани от военните, установи Ройтерс. В много от случаите убийствата са извършвани около малки, отдалечени села, където липсва комуникация с други градове. Според многобройни източници свидетели са били сплашвани, за да запазят мълчание, а телата са били погребвани или изгаряни.

Без да може да посети местата, за които се съобщава, че има гробове, Ройтерс използва сателитни снимки, когато има такива, за да потвърди описанията на източниците.

Баща смята, че синът му е бил убит от нигерийската армия.
Снимка: Ройтерс

„Войниците ги убиваха точно когато майките им мислеха, че са попаднали в сигурни ръце“

Фелерин, майка на две малки деца, разказва, че тя и други майки, които са избягали от бунтовниците, са били задържани в казармите на армията в Майдугури - столицата на щата Борно. Войниците казали на жените, че децата им се нуждаят от инжекции за малария и други заболявания, разказва тя. Войниците поставили инжекции на няколко деца и ги отвели в друга стая, като затворили вратата след себе си.

"Отведоха всички деца, а единият от синовете ми умря пред очите ми. Другият се тресеше, а когато се опитах да го взема, започнаха да ме бият", разказва Фелерин.

В стаята имало поне 10 деца, които били мъртви или умирали, допълва жената.

Фелерин, която казва, че двете ѝ малки деца са били убити от нигерийски войници.
Снимка: Ройтерс

Войници взимат наркотици, за да притъпят чувството на вина

Според многобройни военни източници в много случаи армията е предприела стъпки, за да запази в тайна от обществеността убийствата на деца и други цивилни. Войниците са оказвали натиск върху опечалените родители да запазят мълчание, армията е ограничавала достъпа до военните зони, а командирите са нареждали на войниците да пазят убийствата в тайна.

Някои от войниците обаче заявиха пред Ройтерс, че се измъчват от чувство на вина. Войник, който е бил при водоема в Кукава, споделя, че дори взима наркотици, за да притъпи чувствата си и угризенията, които изпитва.

"Това, което ме притеснява, е, че едно малко дете няма никаква вина. Дори пред Създателя то трябва да достигне определена възраст, преди да започнат да се отчитат греховете му. Така че как можеш ти, човешко същество, което не го е хванало да прави нищо нередно, да го осъдиш и да го убиеш? Това ме разяжда. Но знам, че ще дойде време, когато Бог ще реши този въпрос и тези, които извършват такива неща, ще отговарят за стореното", казва войникът.