Сърбия никога няма да се съгласи с едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово, заяви сръбският министър-председател Ивица Дачич, цитиран от РИА „Новости”, по време на съвместна пресконференция с руския си колега Дмитри йМедведев в Москва, където е на официално посещение.

„Никога няма да се съгласим с едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово”, заявява Ивица Дачич, като подчертава, че този ход представлява „легализирането на определени отношения, които са в разрез с международното право”.

Сръбският премиер е настоял, че Белград ще продължи преговорите по този въпрос, защото иска да защити сръбското население в Косово. От своя страна руският премиер Медведев е потвърдил подкрепата на Москва за позицията на Сърбия спрямо отцепилата се територия.

В рамките на визитата на Ивица Дачич в Москва бяха подписани редица двустранни споразумения, сред които условията по отпускането на първия транш дългосрочен руски заем за Сърбия в размер на 500 млн. долара, както и договор между Белград и Москва, съгласно който руската компания „Газпром” се ангажира да финансира изграждането на сръбския участък от газопровода „Южен поток”, оценен на 1,7 млрд. евро.