Избраният за нов български главен прокурор Иван Гешев беше изслушан от евродепутатите в Брюксел и обяви, че страната ни ще си сътрудничи Европейската прокуратура. 

Общ антикорупционен механизъм ще помага на новата Европейска прокуратура.

„Няма да можем да намалим измамите само с разследвания и присъди. Трябва да има и превантивна дейност. Така че непряката роля на Европейската прокуратура е да представя анализ на начините на идентифициране за прекъсване на подобните случаи за в бъдеще”, заяви Лаура Кьовеши.

„Най-ефективен сред използваните инструменти според мен е директният контакт между правоприлагащите правоохранителните органи и в, и извън ЕС”, каза от своя страна Гешев.

Кьовеши напусна залата преди изказването на Иван Гешев. Евродепутати попитаха избрания за нов главен прокурор у нас за актуални казуси – сред тях и „Апартамент гейт”.

Според Гешев в изказванията им има българска връзка и вътрешнополитически интереси: „Съжалявам, че пред Европарламента показахме някои лоши черти. Тези лоши черти едната от тях е онагледена с вица как само около казана с българите нямало охрана, защото ако някой тръгне да излиза от катрана, друг го хваща и го връща”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!