Италианските регулаторни органи наложиха на "Амазон" (Amazon) рекордна глоба в размер от 1,13 милиарда евро за предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара, предадоха БТА. Това е една от най-големите глоби, налагани досега на американския технологичен гигант в Европа.

В специално изявление италианският регулатор посочва, че Амазон злоупотребява с господстващата си позиция на италианския пазар за посреднически услуги и притиска търговците, действащи на Amazon.it, да използват логистичната услуга Fulfilment by Amazon (FBA).

Регулаторът изтъква, че Амазон е обвързал ползването на FBA с набор от изключителни предимства, включително и т. нар. етикет за отличие (Prime label), който подобрява позицията на офертите и увеличава продажбите в Amazon.it. "Амазон" пречи на много търговци да получат етикета, ако офертите им не са управлявани през FBA, посочва регулаторът.

От Амазон обаче контрират, че FBA е "напълно незадължителна услуга" и мнозинството търговци в Amazon.it не се възползват от нея. "Търговците избират FBA, закото тази услуга е удобна, ефикасна и конкурентоспособна като цена", посочват от Амазон. "Наложената глоба е необоснована и непропорционална".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!