Италия постави под временен държавен контрол рафинерия на „Лукойл“ в Сицилия, съобщи Ройтерс, цитирайки министерството на индустрията.

Имаше опасност контролираната от „Лукойл“ рафинерия ИСАБ, една от най-големите в Европа, да спре производството си. Причината е предстоящото влизане в сила от 5 декември на ембарго на Европейския съюз върху вноса на руски суров петрол по море. Ембаргото щеше да прекъсне производството в сицилианската рафинерия, оставяйки повече от 10 000 работници без работа.

Рафинерията е най-важната в Италия. Управлява се от Isab, компания, изцяло притежавана от швейцарската компания Litasco Sa, която от своя страна е собственост на руската компания „Лукойл“.

Отговаря за 20 % от италианския обем на рафиниране с над 10 милиона тона годишно. Според финансовите данни на компанията, генерираният финансов обем в Сицилия е приблизително 600 милиона евро годишно, а потенциалното затваряне на завода би имало катастрофални резултати за сицилианската икономика, с каскадни ефекти върху Южна Италия, както и върху доставките на петрол в Италия.

Правителството в Италия отхвърли хипотезата за искане на дерогация на ембаргото и така компанията ще бъде поставена под попечителство. Това би трябвало да постави банките в състояние да възобновят изплащането на кредити и застраховането на товарите на рафинерията със суров петрол. Така биха могли да се върнат към доставки и от други пазари, не само от руския.

С поставянето на рафинерията под попечителство Рим следва примера на Берлин, който през септември пое контрола върху дейностите в Германия на руската петролна група „Роснефт“.