Италия отваря от днес границите си към страните от Европейския съюз. Отпадат и ограниченията за пътуване от един регион в друг вътре в страната. 

За страните извън ЕС очакваната дата за отпадане на ограниченията е 15 юни. 

Условията за свободното придвижване в Италия са различни за отделните региони, но за всички е задължителна маската в затворени помещения и обществен транспорт, както и спазването на социална дистанция. Карантината остава задължителна при температура над 37,5 градуса.

Снимка: БГНЕС / EPA

Гарите и междинните спирки, както и летищата ще бъдат под специално наблюдение: с термоскенери ще бъде измервана телесната температура. В редица региони е въведена като задължителна и апликация за проследяване на влизащите и на техните движения.

Други мерки, които ще действат в Италия са въвеждане на здравен паспорт, попълване на въпросници в специални онлайн платформи и моментни тестове при съмнение за COVID-19.

Снимка: БГНЕС / EPA

Италия е разделена между тези, които искат бързото икономическо възстановяване и онези, които слагат на първо място предпазването на здравето.

В обществото се надигна дискусия и около отварянето на националните граници и опасността тази стъпка да се окаже преждевременна.

От днес в Италия е разрешено събирането на максимум хиляда души, които могат да присъстват на изложбите на открито, а до 200 човека се допускат в закритите зали.