Полицията в Италия е арестувала близо до Милано чеченец, който е изготвял фалшиви документи за терористичната група, организирала нападението във Виена в началото на месеца, пише вестник „Кориере дела Сера“. 

Полицията в Милано е съобщила този четвъртък за задържането на 35-годиншия Турко Арсимеков от Чечня, който изработвал и продавал онлайн фалшиви документи. 

Италианските следователи са получили информация за него от Австрия след проведената там антитерористична операция. 

Арсимеков е заподозрян в членство в „група от чеченски и балкански терористи, действащи в Австрия“, с която е свързано въоръженото нападение на Куйтим Фейзулай във Виена. 

„Кориере дела Сера“ не изключва възможността групировка от бивши бойци на "Ислямска държава", завърнали се в Европа от Близкия Изток, да е свързана и с неотдавнашните нападения в Ница и убийството в Париж на учителя по история Самюел Пати. 

Според информацията, предоставена на Италия от австрийските специални служби, Арсимеков е бил един от контактите на „чеченското ислямистко ядро“. Следи от тази групировка се появяват миналата година, когато „австрийската полиция узна за подготвяно нападение във Виена по време на коледните празници“, отбелязва изданието. 

Служителите от отдела по борба с тероризма в Милано са установили, че Арсимеков не само е снабдявал с документи австрийската организация, но и е получавал постоянно финансиране от терористичната група, пише още в материала. 

Изданието предполага, че размерът на преводите от по 300-400 евро вероятно разкрива схема за продажба и доставка на оръжие. Във връзка с това арестуваният за подправяне на документи е заподозрян и в участие в организирана терористична дейност. 

След задържането на Арсимеков италианските власти са потърсили съдействието на руските служби. 

Арсимеков, който е гражданин на Русия, е бил в Италия на основание търсене на политическо убежище. Той обжалвал отказа да получи такова в имиграционната служба в град Варезе, където е бил арестуван.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали от БГНЕС