Италианското правителство се дистанцира днес от позицията на папа Франциск за арменския геноцид, предизвикала дипломатическа конфронтация между Турция и Ватикана.

„Няма правителство, което официално да изразява позиция (по арменския геноцид), това е работа на историците. Нито едно европейско правителство не се впуска в тези теми. Произнесоха се европейските парламенти, но не и правителствата”, заяви Сандро Гоци, заместник-министър към кабинета на премиера, отговарящ за европейската политика.

„Не смятам, че е подходящо за едно правителство да заема официална позиция по тази тема. Според мен, но това е моята лична позиция, такъв (геноцид) е имало, но едно правителство не бива да употребява думата геноцид”, добави той.

„Ние, които се занимаваме с политика, е по-добре да гледаме към политическите проблеми на деня. Ангажирани сме в диалог с правителството в Анкара по въпросите на демокрацията, правата на човека и на малцинствата. Смятаме, че диалогът и преговорите са средствата за решаване на тези проблеми, а не конфронтациите на стена срещу стена”, посочи Гоци.

По думите му когато отношенията между Турция и европейците са били по-добри, е бил решен проблемът с кюрдите, както и с християните, които живеят в Истанбул. „Думите на папата предизвикват огромно раздразнение в Анкара. Това е обичайният и важен въпрос за прочит на историята. Не съществува само един-единствен абсолютен прочит на историята, което предизвиква силни разногласия”, каза още представителят на правителството.

По време на литургията в катедралата „Свети Петър” вчера, отслужена в съслужение с арменския патриарх Нерсес Бедрос XIX Бутрос Тармуни, папата определи като първия геноцид на ХХ кланетата на арменци в Турция в периода 1915-1917 г.

Правителството на Турция реагира остро, като поиска обяснения от папския нунций (посланик) в Анкара и отзова временно турския посланик при Светия престол.

Франциск не е първият папа, употребил думата „геноцид” във връзка с посочените кървави събития. Всъщност той цитира декларация, подписана от Свети папа Йоан Павел Втори и арменския църковен предстоятел Карекин Втори, в която фигурира изразът „първия геноцид на 20-и век”.

Предишният папа Бенедикт Шестнадесети, чийто връзки с Турция и мюсюлманския свят бяха първоначално обтегнати, избягваше да споменава думата „геноцид”.

Турция отрича тезата за "геноцид" във връзка със събитията от 1915 г. в Османската империя. Историци изчисляват, че близо 1,5 милиона арменци са били избити от османските турци около Първата световна война, което учените смятат за първия геноцид на 20-и век.

Анкара настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова.