Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка след среща с президента Серджо Матарела, съобщават световните агенции. 

Преди срещата с Матарела Конте проведе заседание на кабинета, на което информира министрите за решението да напусне своя пост. То е продиктувано от загубата на мнозинство от управляващата коалиция, след като тя бе напусната от партията на бившия премиер Матео Ренци.

Миналата седмица Джузепе Конте спечели вот на доверие в Долната камара на парламента. Въпреки това изгуби мнозинството си в Сената, след като малкият партньор се оттегли от коалицията.

Серджо Матарела започва на 27 януари политически консултации за излизане от правителствената криза след оставката на Конте, съобщи пресслужбата на президентския дворец.

„Президентът на републиката Серджо Матарела прие министър-председателя Джузепе Конте, който подаде оставка като глава на правителството. Конте ще изпълнява своите текущи задължения, а Матарела започва от утре консултации с представители на всички политически партии“, се казва в изявлението.