Разследващите в Милано разкриха група за терористични атаки и арестуваха 19 души в Италия, Швейцария, Германия и Турция. Арестите са извършени с участието на стотици полицаи.

Сред арестуваните лица е Баръш Боюн, 39-годишен турски гражданин от кюрдски произход, който се смята за лидер на бандата и е един от най-издирваните лица в Анкара.

Заподозрените са изправени пред обвинения, включително убийство, терористични атаки и членство във въоръжена група с терористични цели.

Боюн е бил под домашен арест във Витербо, северно от Рим. В заповедта му за задържане се твърди за предполагаеми престъпления, включително убийство, престъпно сдружаване и престъпления с оръжие.

Снимка: Enex

Боюн оспори тези обвинения с аргумента, че е бил преследван поради кюрдския му произход и успешно се бори срещу екстрадирането му чрез правни средства в италианските съдилища.

Според властите той е продължил да ръководи престъпна мрежа в цяла Европа от резиденция в Кротоне, докато е под домашен арест.

Бандата, за която се твърди, че е под негово ръководство, стои зад планирана атака срещу турска фабрика за алуминий през март, в която участваха атентатори самоубийци, но беше осуетена благодарение на информация, споделена между италианските и турските власти.

Снимка: Enex

Съобщава се, че в подслушани разговори Боюн се хвалел с въздействието си, твърдейки, че "цяла Турция" ще говори за тях.

Твърди се също, че той е заявил намерението си да създаде нова организация, отделна от ПКК (Работническата партия на Кюрдистан).