Две млади италианки, похитени през лятото на 2014 г. в Сирия, където работели за хуманитарна организация, отправят зов за помощ към правителството в Рим във видео, качено в канала за видеосподеляне YouTube в сряда, 31 декември, предадоха АНСА и ТАСС.

Момичетата, облечени в черни мюсюлмански туники и с покрити глави, се обръщат на английски език към правителството си с молба да ги освободи до Рождество. Съдейки по лист с дата, която държи едно от тях, видеото е било записано на 17 декември. „Ние сме в голяма опасност и могат да ни убият", казва едното момиче – Ванеса Марцуло. Другото – Грета Рамели, държи лист хартия, на който пише датата „17.12.14 Сряда”.

„Ние сме Грета Рамели и Ванеса Марцуло. Умоляваме нашето правителство и неговите представители да ни върнат у дома до Коледа. Ние сме в голяма опасност и можем да бъдем убити. Правителството и неговите представители са отговорни за живота ни”, казва момичето в 24-секундния видеоклип.

Ванеса (вляво) и Грета (вдясно) работили за хуманитарна организация в Сирия. Снимка: Фейсбук

Според агенция АНСА записът е качен в интернет от арабски журналист. В момента специалистите проучват дали той е достоверен. Външното министерство на Италия се въздържа от оценка за автентичността на клипа.

Не е ясно дали посоченият краен срок – Коледа, е бил спазен и дали е имало последствия за заложниците.

21-годишните момичета бяха отвлечени в северния сирийски град Алепо в нощта на 1 август миналата година, само три дни, след като пристигнаха в страната на хуманитарна мисия. И за двете това беше второто пътуване в раздираната от гражданска война държава.

Оттогава се смята, че двете жени са били препродадени от няколко въоръжени групировки, пише италианският вестник „Република”, позовавайки се на арабски медии. В момента най-вероятно са в плен на свързаната с „Ал Кайда” организация Фронт „Ан Нусра” или джихадистката групировка „Ислямска държава”.

Последната през миналата година обезглави четирима журналисти и един хуманитарен работник, след което разпространи видеозаписи на зверските убийства.

По-късно Фронт „Ан Нусра” потвърди, че държи като заложнички двете италианки, работили за неправителствена организация. „Вярно е, държим двете италианки, защото страната им подкрепя ударите срещу нас в Сирия”, заяви Абу Фадел, член на организацията, която действа Сирия и Ливан.

Италианските тайни служби пък потвърдиха, че записът не е фалшификат, и заявиха, че
преговорите са в много деликатен етап, като помолиха да бъдат оставени да работят на спокойствие.

Новината за отвличането им потресе Италия, но информацията, че те са в ръцете на „Ан Нусра”, а не на далеч по-бруталната „Ислямска държава”, ще е облекчение за семействата им, отбелязва ДПА.

Рами Абдел Рахман от Сирийския център за наблюдение на правата на човека също потвърди, че двете италианки са в ръцете на Фронта „Ан Нусра”.