На датата 1 април през 1778 г. бизнесменът от Ню Орлийнс Оливър Полък създава знака на долара - $.

Доларът е официална парична единица на редица държави. Най-известна от тях е тази на Съединените американски щати, наричана на български щатски долар или американски долар, смятана за основната в света резервна валута.

Думата "долар" пък произлиза от името на старата северноевропейска парична единица талер. Същият произход има и наименованието на паричната единица толар в Словения. Милиарди долари обикалят не само САЩ, но и света всеки ден.

Те сменят собственика си, страната, предназначението си по-бързо, отколкото ние можем да ги изброим. Те са най-използваната и една от най-бързо изхабяващите се валути. Американските банкноти живеят средно между 8-20 месеца.

Първа метеорологична карта в периодично издание

Първата метеорологична карта в печатна медия се появява на днешната дата през далечната 1875 г. Принтираната черно-бяла карта е публикувана в лондонския вестник "Таймс", който използвал услугите на т.нар метофис, който прави детайлни проучвания на времето на Острова и съседните държави.

Синоптичната карта като елемент в журналистиката обаче се появява по-рано. За неин "рожден ден" се смята 19 февруари 1855 г., когато директорът на Парижката обсерватория Юрбен Льоверие представя в Парижката академия на науките оперативна карта за времето в Европа за краткия интервал между 9 и 10 часа сутринта на същия ден.

Първата в историята на науката синоптична карта, съставена по метеорологични данни, слага началото на Световната метеорологична служба. Работата на Льоверие доказва, че с помощта на синоптични карти може да се предвижда възникването на силни ветрове, дъждове и катаклизми, подобно на бурята от есента на 1854 г., която в разгара на Кримската война разбила военната англо-френска ескадра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!