Човекът, на когото е кръстен популярният герой от видеоиграта „Супер Марио”, почина на 84-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Името на мъжа е Марио Сегале. Той е бил строителен предприемач от италианско-американски произход и е живял в американския щат Вашингтон.

Марио Сегале
Снимка: Wikimedia Commons

През 80-те години на миналия век Сегале отдава под наем склад като помещение за работа на компанията „Нинтендо”. В знак на благодарност разработчиците на видеоиграта решават да кръстят главния герой на него.

През 1993 година Сегале се шегува в интервю за „Сиатъл Таймс”, че очаква да му бъдат изплатени авторските права за името.

Любопитен факт е, че първоначално създателите на играта са наричали главния герой в нея „Джъмпмен” (скачащият човек), докато не решили да му дадат истинско име.

Снимка: pixabay

Приживе Сегале се е пазил от славата около тази история и вместо това е предпочитал да бъде известен с постиженията си в живота. Той е бил женен, има четири деца и девет внуци.

Видеоигрите със Супер Марио са най-известният и успешен франчайз за всички времена. Последната игра от поредицата се разпродаде в над 12 млн. копия.