След първоначалния шок от изчезването на египетския пътнически самолет, излетял от Париж за Кайро, във Франция днес вече се задават много сериозни въпроси, например: „Възможно ли е нечии интереси да се окажат по-силни от истината за инцидента?“.

„Най-трудното е да се приеме смъртта, когато няма свидетел и никой не може да разкаже какво точно се е случило“, казва Стефан Гикел, ръководител на френската федерация на жертвите от атентати и катастрофи.

„На този етап близките не си задават въпроса дали е атентат или инцидент, искат просто информации за роднините си“, коментира той пред кореспондента на bTV Десислава Минчева.

Близките на жертвите ще се сблъскат с по-висши интереси – политически, дипломатически, икономически, смята той.

На въпрос дали според него е възможно икономически или дипломатически интереси да се окажат над тези на близките на жертвите, той отговори: „Да. Ако се открие дефект на еърбъса. Тогава би трябвало да се правят промени на всички еърбъси по света“.

Вижте повече във видеото:

Без да има каквито и да е доказателства за някоя от версиите за катастрофата, хипотезата за терористичен акт преобладава във всички коментари. Вижте как реагират туристите и жителите на Париж:

В тази атмосфера изглежда наложително властите на страните, които участват в разследването, бързо да стигнат до истината за катастрофата и да не я крият. Само така може да се вдъхне хладнокръвие, което да противостои на паниката.