Испанското правителство одобри този вторник помилване на деветима каталунски сепаратистки лидери, хвърлени в затвора заради ролята им в организирането на признатия за незаконен референдум за независимост на региона през 2017 г. Това съобщи държавната телевизия Те Ве Ес след края на правителствено заседание, предадоха световните агенции.

Най-известният от сепаратистите, които ще бъдат помилвани, е 52-годишният Ориол Жункерас, който беше заместник-регионален премиер на Каталуния по време на произвеждането на неразрешения от испанското правителство референдум за независимост през 2017 г. Други важни имена сред вкараните в затвора сепаратисти са Раул Ромева, бивш ръководител на каталунската дипломация, Жорди Турул, бивш говорител на регионалното правителство на Каталуния, и Карме Форкадел, говорителка на каталунския парламент по време на събитията от 2017 г. Жункерас бе осъден на 13 години затвор, Ромева и Турул - на по 12 години затвор, а Форкадел, която е на 66 и е най-възрастната от вкараните в затвора сепаратисти, - на 11 години и шест месеца.

Санчес обяви още във вторник в Барселона, че правителството ще одобри тази седмица помилване на 9-имата каталунски сепаратисти, излежаващи присъди. Чрез помилването премиерът цели да намали напрежението в североизточния испански регион и да даде тласък на преговорите между централното правителство и каталунските власти.

Неговата инициатива обаче не се радва на подкрепа както сред мнозинството от испанците, така и сред националистически настроените каталунци. В областта искат осъдените да бъдат амнистирани, а не помилвани. Според каталунците „помилването е просто начин за неприлагане на наказанието на хора, които вече са осъдени, докато амнистията е признание от страната на държавата, че престъпление не е било извършено“, отбелязва „Асошиейтед прес“.

Според социологически проучвания около 60 процента от испанците са против освобождаването на деветимата политици и активисти, които бяха вкарани в затвора през 2019 г. заради ролята си в белязаните от хаос и насилие събития, които провокираха най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия. Испански опозиционни партии разкритикуваха намерението на правителството да помилва осъдените каталунски политици, предаде ТАСС.