Испанското правителство иска избори в Каталуния, за да сложи край на кризата. Мадрид се извини на пострадалите при полицейската акция по време на референдума за независимост. 

В същото време централните власти издадоха указ, който улеснява компаниите да напускат автономната област. 

Каталунският лидер Карлес Пучдемон ще говори във вторник пред регионалния парламент.

Дебат ще има и той може да доведе до обявяването на независимост от Испания, заявиха регионалните власти, въпреки че заседанието в понеделник беше забранено със съдебно решение. 

Испания се извини за насилието по време на референдума.

„Казах това много ясно и преди -  те следваха заповед, не им беше заповядано да спират незаконното гласуване, заповядано им беше да изземват избирателните урни. Имаше инциденти и ранени, за които ние всички съжаляваме”, заяви Иниго Мендес де Виго – говорител на испанското правителство. 

Началникът на каталунската полиция и ръководителите на сепаратистките движения, разследвани за подбуждане на размирици, се явиха пред съда в Мадрид. 

„Нашето движение е легитимно, мирно и ненасилствено”, каза Хорди Санчес, председател на каталунския парламент.

Местен сладкар напрaви шоколади с лика на регионалния шеф на полицията. Жозеп Луис Траперо е изобразяван като супергерой. В реалността обаче е обвинен -  че не е спазил заповедта каталунската полиция да подкрепи испанската срещу хилядите протестиращи за независимост.

Окончателните официални данни за референдума сочат, че са гласували 43 на сто от имащите право на глас. 90,2% са се обявили за автономия. Заради перспективата за отцепване от Испания две от най-големите банки в страната „Кайша” и най-големият дистрибутор на природен газ на Пиренеите „Гас Натурал” обявиха, че ще преместят централите си от Барселона.