Испански животновъди протестират за втори ден заради цените на млякото. Очаква се днес те да блокират четири търговски центъра в областта Галисия.

С вчерашните и планираните за днес акции те настояват бързо да влезе в сила споразумението за индексиране на цените на млякото, прието миналата седмица, предаде Франс прес.

В Галисия има над 9000 ферми, където се произвеждат около 6 милиона литра мляко на ден или 40 процента от националното производство, по данни на синдикатите.

Испанските млекопроизводители, подобно на колегите си в други европейски страни, страдат от спада на цените, което ги принуждава да произвеждат на загуба. В момента литър мляко върви около 28 евроцента на литър, а производствените разходи възлизат средно на 34 евроцента.

В четвъртък беше постигнато предварително споразумение между животновъдите, млечната промишленост и търговския сектор, под егидата на министерството на земеделието, за повишаване на цените, плащани на производителите, но текстът предстои да се дооформи и не предвижда минимална цена.