Испанският Върховен съд отказа да постави под арест ръководителя на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра Жозеп Луис Траперо докато тече разследването за подстрекателство към размирици, предадоха световните агенции.

Задържането му беше поискано от прокуратурата.

Говорител на съда обаче заяви, че паспортът на Траперо ще бъде отнет и той няма да може да напуска Испания, докато продължава разследването.

Снимка: Reuters

Освен това ще трябва да се явява пред съдия на всеки две седмици.

Траперо беше разпитан в Мадрид заедно със свой заместник и с председателите на две сепаратистки организации. Разпитът се отнася до събития, случили се по време на улични протести в Барселона на 20 и 21 септември.

Прокуратурата обвинява Траперо, че тогава не се е притекъл на помощ на служителите на националната Гражданска гвардия, които бяха обградени в сграда на каталунското правителство от протестиращи привърженици на независимостта.

Снимка: Reuters

Траперо е заподозрян, но не са му повдигнати обвинения.

Протестите в Барселона започнаха, след като на 20 и 21 септември испанската полиция обискира офиси и жилища в Каталуния, за да попречи на организирането на референдума за независимост. Задържани бяха повече от 10 души.

Върховният съд обаче разпореди предварителен арест за двамата лидери на каталунски сепаратистки организации – Жорди Санчес и Жорди Куишарт.

Срещу тях се води следствие по подозрение за противодържавна дейност, предадоха Ройтерс и ДПА. Те са обвинени, че на 20 септември са свикали и насърчили протестиращите, които в продължение на няколко часа пречеха на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското правителство в Барселона, посочва Франс прес.

Според прокуратурата Санчес и Куишарт са изиграли и важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври, обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Използвани са материали на БТА